Stolní tenis

Kontaktní osoba: Ivana HANUŠOVÁ, ředitelka sportu
E-mail: ivalant@centrum.cz
Telefon: 724 545 934
Informace Pravidla Novinky ředitele sportu Fotogalerie Aktuality Kluby sportu

Informace

Stolní tenis je sportem, který byl zařazen do programu od vzniku ČHSO v roce 1991. U jeho zrodu byla paní Hana Svobodová, která byla  iniciátorkou pořádání republikového turnaje ve Skřivanech. S turnajem souvisela organizační a manažerská činnost pro rozvoj tréninku v klubech, pořádání postupových soutěží v ČHSO od lokálních po světové, kdy se sportovci již stávají pravidelnými medailisty. Stolní tenis je v základní kapacitě delegace ČHSO na světových soutěžích, a to díky dobré úrovni sportovců i trenérů v klubech, bez nichž by se této úrovně nedosáhlo. V roce 2015 je ve stolním tenise registrováno 92 klubů.

První ročník turnaje, který organizačně zajišťoval SK Klokani Hajnice a členové SPMP Dvůr Králové nad Labem, probíhal v listopadu 1995 a od tohoto roku pravidelně  v podstatě stejní organizátoři uskutečňují tento turnaj každoročně, a to za podpory města Dvůr Králové, základní školy Na Strži a v programu Zdravý sportovec za podpory Zdravotní školy v Trutnově. Tohoto turnaje se účastní v průměru na 150 sportovců ze 42 sportovních klubů.  Vyvrcholením pořádání turnaje bylo uspořádání Evropského turnaje v roce 2005, kterého se zúčastnilo 21 zahraničních delegací a 22 sportovních klubů ČHSO.

Soutěží se dle mezinárodních pravidel včetně pojetí „unified“ (sportovec a partner), při čemž partner může dosahovat maximálně krajskou výkonnostní úroveň.  V této kategorii se soutěží koedukovaně. Pro rozdělení do finálových skupin se užívá testů individuálních dovedností (IST).

 

Nejčastější kategorie:

TT sing              dvouhra, muži

TT sing              dvouhra, ženy

TT doub            čtyřhra muži z přihlášených sing

TT doub            čtyřhra ženy z přihlášených sing

TT doub            Mix (žena – muž) z přihlášených sing

TT UNIF           sjednocená čtyřhra

 

Po průkopnici pí. Svobodové se vystřídali ředitelé sportu Jaroslav Prouza, po té Radek Vítek, od roku 2004 Otto Vala

 

Stolní tenis v Českém hnutí speciálních olympiád podporují:

 

        Střední škola informatiky a služeb Dvůr Králové  nad Labem webové stránky: http://www.ssis.cz/

 

      Základní škola Strž Dvůr Králové nad Labem - webové stránky: http://www.zsstrz.cz/