Bocce

Kontaktní osoba: Julie Wittmannová, ředitelka sportu
E-mail: julie.wittmannova@upol.cz
Telefon: 777 893 665
Informace Pravidla Novinky ředitele sportu Fotogalerie Aktuality Kluby sportu

Informace

Sport  „bocce“  byl do programu ČHSO zařazen poprvé v roce 2004. Zařazení této pro české poměry tehdy méně tradiční disciplíny předcházela účast Julie Wittmannové na Světových hrách v Dublinu v Irsku v roce 2003. Zde se účastnila jako „observer“ s možností účasti na školení SOI , což je předpoklad pro rozvoj tohoto sportu v národních programech.

V dubnu 2004 se premiérově bocce objevila na Regionálních hrách v Zábřehu na Moravě, kde se účastnilo 7 družstev z různých koutů České republiky. Následovalo zařazení do národních her v Českých Budějovicích (2004). Od tohoto roku se pravidelně bocce zařazuje do programu národních her i evropských a světových, obvykle s kapacitou 4 sportovců (2 muži a 2 ženy) a s pravidelným ziskem medailí. Poslední celorepublikovou akcí byl v letošním roce (2015) v Olomouci uspořádaný Národní turnaj v bocce, kterého se zúčastnilo 87 sportovců.

V současnosti je registrováno v hnutí 68 klubů hrajících bocce, na nejvyšší soutěže vysílá své sportovce aktivně asi 25 klubů. Národních her se kapacitně účastní vždy kolem 80 sportovců. V dané disciplíně se hrají soutěže jednotlivců, dvojic, týmů (4 sportovci) a dále soutěže ve sjednocené (Unified) bocce, kde jsou vypisovány pouze soutěže Unified týmů (2 sportovci a 2 partneři). Je možné provozovat i Unified hru dvojic (sportovec a partner). Soutěží dle oficiálních pravidel hry bocce s modifikacemi platnými pro soutěž bocce dle pravidel SOI.

Ředitelkou bocce je od počátku do současnosti Julie Wittmannová.